Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


ÉLET-KAPU
Természetgyógyászati és Holisztikus Rendelő
Debrecen

Sok szeretettel várjuk minden kedves látogató receptjét!

nanid@tvn.hu  email címre

 

Recept gyűjtemény:

Fahéjas csiga

Fonott kalács

Csokis céklás süti

Répakrém

Zöldségsaláta
Kefires gyümölcssaláta

Birsalmasajt

Kenyérlángos (Töki pompos)

Nyers élő ételek

Nyers pestó

Élõ levesek:

 

 

Fahéjas csiga:

 

40dkg liszt

4-5dkg élesztő

3 egész tojás sárgája

1 csipet só

A tojás sárgáját a cukorral habosra keverem.és beleteszem a hozzávalókat. Annyi tej (kb1.5dl) hogy a tészta összeálljon megvárom míg megkel. Elnyújtom és az alábbi krémmel megtöltöm. Majd felcsavarom. Felszelem 1.5 cm vastagra és sütőbe teszem.

Krém:

15dkg ráma

15dkg porcukor

1 teás kanál fahéj

Kis Józsefné Magdika receptje alapján.

Fonott kalács

 

500g liszt

2 db tojás sárgája

2,2 dkg élesztő

10dkg cukor

2dkg kakaó por

2,8 dl tej

1 vaníliás cukor

Ketté vesszük a felébe tesszük a kakaó port.

Érdemes kenyérsütőben megkavartatni,mert lényegesen könnyebb lesz a tészta.

Fél órát pihentetjük langyos sütőben még egy félórát pihenjen majd, tojás sárgájával megkenjük és megsütjük.

Csokis céklás süti

 

36 dkg liszt

36 dkg cukor

1,25 dl olaj

1,5 teáskanál szódabikarbóna

pici só

3 tojás

1,5 pohár (3,75 dl) főtt, reszelt cékla

10 dkg keserű csoki

vaniliáscukor

 

A csokit vízgőz felett felolvasztjuk. A cukrot a tojást és az olajat habosra keverjük. Beletesszük a csokit, a céklát a lisztet a sót, szódabikarbónát és 180 fokon 50 percig sütjük.

 

Ez a tészta 3,75 dl reszelt, párolt sütőtökkel is elkészíthető

 
 

Répakrém

Hozzávalók: 3 nagyobb répa, 20 dkg trappista sajt, 1 nagy doboz natúr joghurt, só, bors, fokhagyma.
A fokhagymát, a répát és a sajtot sajtreszel
őn lereszeljük - akinek van, tupperware konyhai malommal a legegyszerűbb. A natúr joghurtot ízesítjük sóval, borssal és hozzákeverjük a lereszelt hozzávalókat. A sót el is hagyhatjuk, nélküle is ízletes. Répa helyett ízlés szerint más zöldséggel is kísérletezhetünk, pl. cékla, karalábé, stb. Pirítósra, friss kenyérre kenve isteni, de önmagában uzsonna gyanánt is fogyasztható. Egészségünkre!


Zöldségsaláta

Hozzávalók: 5 nagyobb sárgarépa, 1 cékla, 1 karlábé, 3-4 gerezd fokhagyma,1 fej lilahagyma, bors, 1 evőkanál fehérborecet.
Öntet: 1 nagy doboz tejföl, só bors kapor, fokhagyma.
A saláta hozzávalóit sajtreszel
őn lereszeljük - akinek van tupperware konyhaművész szeletelője a legkisebb lyukú reszelőjén a legideálisabb. Alaposan összekeverjük a zöldségeket, borsozzuk és hozzáadjuk fehérborecetet. Az öntet hozzávalóit összekeverjük, a fokhagymát fokhagymanyomón belenyomjuk. Aki nem szereti a túl fűszeres ételeket, az öntetből elhagyható a bors és a fokhagyma, hiszen a zöldségeken már van. Frissen is finom, de még jobb, ha pár órát állni hagyjuk. Öntet nélkül is fincsi, de vele az igazi.
Sült húsokhoz köretként  kiváló vagy magában uzsonna gyanánt.
A zöldségeket ízlés szerint variálhatjuk, igen ízletes lila- vagy fehér káposztával, zellerrel stb. Jól zárható dobozban akár 4 -5 napig is eltartható ha az öntete nem locsoljuk rá csak fogyasztás el
őtt. Egészségünkre váljék!

Kefires gyümölcssaláta

Hozzávalók: 2 nagy alma, 3 nagyobb banán, 1 csomag mazsola, 2 marék zabpehely, 2 marék dúrvára tört dió, 1 nagy doboz natúr kefir, 2 evőkanál méz.
A kefirt kikeverjük a mézzel, ízlés szerint tehetünk bele kevesebbet vagy többet, a lényeg hogy elvegyük a kefir savanykás ízét. Az almát és a banánt feldaraboljuk, majd a többi hozzávalóval belekeverjük a kefirbe. Frissen fogyasztva is ínycsiklandó, de egy éjszaka pihentetés után remekül összeérnek az ízek. Tálalhatjuk reggeliként, uzsonnaként, de desszertként is.

Egészségünkre! Kerekes Krisztina Tímea receptje)

Birsalmasajt:

 Elkészítés: Lehetőleg addig készítsük, míg a hideg meg nem csípte, mert utána ízetlenné válik a birsalma. A bolyhuktól letörölgetjük a birsalmákat, vízben megmossuk, nem hámozzuk. Cikkekre vágjuk, magházát kivágjuk. Citromos vízbe daraboljuk. Mikor az egész kész, kiszedjük a vízből, és feltesszük főni annyi vízzel, hogy éppen ellepje. Ha puha, leszűrjük, és paradicsomdarálón átdaráljuk, megmérjük. Ahány kiló a massza, annyiszor 80 dkg cukrot számítunk hozzá, és kb. 5 kg masszához egy kanál szalicilt adunk. Előbb cukor nélkül állandóan kavargatva főzzük,azután hozzáadjuk a cukrot. Mikor már jó sűrű, kiveszünk belőle egy tányérra egy mokkáskanálnyit. Megvárjuk, hogy kihűljön, és ha bebőrösödött, nem folyik, akkor levesszük a tűzről.( tehetünk bele egy száraz serpenyőben pirított, darabos diót ) Utána nem túl mély formákba kiszedjük. Mikor a teteje megbőrösödött (2-3 nap) sütőpapírra kifordítjuk, 2-3 naponként forgatjuk, míg fél centis száraz kéreg nem képződik rajta. Celofánba  csomagolva száraz, hűvös helyen tartjuk. Én például betettem a hűtőbe. Annál is inkább, mivel elfelejtettem szalicilt tenni bele, és csak mikor kész lett, a tetejére szórtam egy kicsit.

Jó étvágyat kívánok hozzá! Anikó

(Szilágyi Anikó receptje)

 

Kenyérlángos (Töki pompos)

 3 db közepes nagyságú krumpli (megfőzve, összetörve, elég villával (hagyni kihűlni)

tejföl

kevés olaj

½ kocka élesztő

½ kg liszt

ízlés szerint só

sajt

kolozsvári szalonna

 Az élesztőt kevés tejjel és pici cukorral felfuttatjuk. A kihűlt krumplit a lisztel elmorzsoljuk, hozzáadjuk az élesztőt, sót, olajat, és annyi tejfölt, hogy jól gyúrható legyen. Kidolgozzuk, és hagyjuk megkelni.

Ha megkelt, a tésztát, kiolajozott tepsibe nyomkodjuk.

Előmelegített sütőben kb. 10 percig sütjük.

Majd megkenjük, fokhagymával, sóval és pici fehér borssal ízesített tejföllel, díztelt hagymával (sonka vagy újhagyma)

Reszelt sajttal megszórjuk, és a tetejére csíkokra vágott kolozsvári szalonnát teszünk.

Majd visszatesszük kb. 10-15 percre a sütőbe.

 

Jó étvágyat kívánok hozzá

 

Nyers élő ételek

 

Nyers pestó

 Hozzávalók:

1 nagy csomó friss bazsalikom
3 csésze brazil dió
3 csésze fenyõmag
1 gerezd fokhagyma
kevés citromlé
a turmixolás könnyítésére kevés olívaolaj
tengeri só - ízesítésre

Dolgozd össze a hozzávalókat krémes állagúra a konyhai robotgépben. Adhatsz hozzá több citromlevet, vagy olívaolajat, ha túlságosan száraz. Kenyérfélével (sós keksszel ) tálaljuk. Hat személyre elegendõ adag.

Élõ levesek:

Nyers paradicsom leves
Hozzávalók:

4 nagy paradicsom
1 avokadó
1 evõkanál olajban áztatott, apróra vágott fokhagyma/hagyma keverék
1 csésze friss bazsalikom
1 teáskanál tengeri só
1 evõkanál olí vaolaj
v cute;z vagy magból sajtolt tej a hígításhoz

 

Turmixold össze a hozzávalókat. Ha szeretnéd, felmelegítheted max. 40 fokosra, ha az ujjadnak nem túl meleg, akkor az enzimek is megmaradnak.


Él
ő kukorica leves

Hozzávalók:

3 csésze friss kukorica

1 csésze avokadó
1 tk fokhagyma
1 csésze vöröshagyma
1 csésze zellerszár
1 tk gyömbér (elhagyható)
1 tk tengeri só
/>1 tk csili paprika
1 tk fekete bors (elhagyható)


Isten patikája

 Sárgarépa

Egy szelet sárgarépa úgy néz ki, mint egy emberi szem.  A pupilla, az

 írisz, a sugárirányú vonalak úgy néznek ki, mint az emberi szem. És

 IGEN, a tudomány ma már tudja, a sárgarépa nagyszerűen feljavítja a

 szem vérkeringését és működését

Paradicsom

 A paradicsomnak négy kamrája van és piros.

 A szívnek négy kamrája van és piros A kutatások azt mutatják, hogy a

 paradicsomok tele vannak lycopine-okkal amik igazi táplálék a vérnek

 és a szívnek.  (lycopine: antioxidáns, hatása erősebb a C -vitaminnál,

 lassítja a sejtek öregedését)

  Szőlő

A szőlők fürtökben lógnak, formájuk, mint egy szív. A szőlőszem olyan,

 mint egy vérsejt, a mai kutatások szerint a szőlő élénkíti a szívet és

 a vért.

 Dió

 A dió olyan, mint az agy, jobb és bal félteke, a kisagy és a nagyagy.

 A gyűrődések és a behajtások olyanok, mint az agykéreg. Tudjuk, hogy a

 dió jelentősen segíti az agyműködést.

 

 Kidney bab

 A vesebab segíti a vese működését és valóban úgy néz ki, mint egy vese.

 

 Zeller, Kínai kel, Rebarbara

 A zeller, a kínai kel és a rebarbara olyanok, mint a csontok.

 Ezek erősítik a csontokat.A csontok 23 % szódát tartalmaznak. Ezek a

 zöldségek is 23 % szódát tartalmaznak.

 Ha nincs elég szóda az étrendedben, a szervezet kivonja a csontokból  és     emiatt csontjaid  meggyengülnek. Ezek az ételek megerősítik a

 csontvázat

Avocado

Az avokádó, a padlizsán és a körte segítik anyaméh és a méhnyak

 egészséges működését. Hasonlítanak is rájuk.

 A tudományos kutatások szerint, ha egy nő heti egy avokádót

 elfogyaszt, egyensúlyban tartja a hormonjait, megakadályozzák a

 nemkívánatos születési súlyt és megelőzik a méhnyakrákot.  Mennyire

 megalapozott ez? Pontosan 9 hónap kell, hogy az avokádó bimbóból érett

 gyümölccsé fejlődjön, több mint 14000 különböző élelem-alkotóelem

 található minden egyes gyümölcsben, a modern tudomány eddig csak 141-et

 tanulmányozott.

  Füge

 A fügék tele vannak magokkal és párosával lógnak, míg fejlődnek. A

 fügék elősegítik a spermák mozgási sebességét és növelik a

 mennyiségüket, ami kizárja a magtalanságot.

 Édesburgonya

Az édes burgonya a hasnyálmirigyre hasonlít és ténylegesen

 egyensúlyban tartják a szervezetet a cukorbetegség  megelőzése

 szempontjából.

  Olive

Az olivabogyó segíti a petefészek egészséges működését.

  Narancs

 A narancs a grapefruit és az egyéb citrusfélék olyanok, mint a női

 emlőmirigyek és segítik a mell egészségét és a nyirokmirigy csomók a

 mellből való eltávozását.

 Hagyma, fokhagyma

 A hagyma olyan, mint az emberi sejt.

 A tudomány mai állása szerint  segítik eltávolítani a veszélyes

 mérgező és hulladék anyagokat a sejtekből

 Könnyeket fakasztanak, amik viszont tisztítják a szemet!

 

 

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 

 

Profilkép



Elérhetőség

Nánási Andrea
06-30-639-69-67
nanasiandrea7@gmail.com
Magyar Mónika
06/30-33-55-775
magyar.monika1@gmail.com

Levelezőlista




Archívum

Naptár
<< Október / 2020 >>

Statisztika

Online: 1
Összes: 195998
Hónap: 785
Nap: 27